Pódiumszínpad

2023. június 2. péntek

18:00-19:30

Tárkány Művek

A 15 évvel ezelőtt megalakult zenekar repertoárjának alapját a balkáni népzene sanzonnal való keveredése képezi, nem véletlenül állandó és visszatérő szereplői a hazai és külföldi fesztiváloknak is. Ez a különleges zenei összekapcsolódás teszi a zenekart egyedivé, és indítja be lendületes pénteki koncertjével, majd az azt követő táncházzal a 2023-as Duna Napot.

19:30-22:30

Táncház a Bogáncs Táncegyüttes oktatóival. Közreműködik a Rezeda zenekar

38 éve már, hogy megalakult a kolozsvári Bogáncs Néptáncegyüttes. A hagyományos néptáncot és népzenét bemutató néptáncegyüttes, Erdély legrégebben működő magyar gyerek- és ifjúsági néptáncegyüttese. 1993-ban az első bogáncsos nemzedék megalapította a Bogáncs felnőtt együttesét, a Zurboló Táncegyüttest (az „oktatók” együttesét). Az eltelt évek, évtizedek alatt tizenegy bogáncsos nemzedék, több mint 1250 gyerek és fiatal táncolt csoportjaikban. 2023-ban megmutatják a közönségnek, milyen is a táncház, amikor a mulatság hangulatát a népzene és a néptánc energiái hajtják. A talpalávalót a Rezeda zenekar adja, a táncházat a néptáncegyüttes oktatói vezetik.

2022. június 3. szombat

12:00

Torockói kisiskolások előadása Petőfiről

A Duna Nap helyszínét biztosító Europa Nostra-díjas falu nemcsak természeti szépségekben bővelkedik, hanem fiatal tehetségekben is. Évről évre teret kapnak a térségben élő kicsik és nagyok, hogy megmutathassák magukat. 2023-ban Petőfiről szóló előadásukat élvezheti a közönség.

13:00

Szvorák Katalin és zenekara koncert

Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes és zenekara először lép fel a torockói Duna Nap Pódiumszínpadán. A méltán népszerű népdalénekesnő több zenei arcát is megmutatja majd a közönségnek a Duna Napon, melynek megnyitóján hallhatjuk őt először. „Sok mindent elvehetnek tőlünk életünk során, de amit másoknak adunk őszintén és szeretetből, az örökre megmarad” – vallja Szvorák Katalin, aki 41 év alatt 3 kontinens 45 országában koncertezett már.

14:30

NAPJAINK PETŐFIJE… PETŐFI VERSEK, ZENÉLÉSEK BÁNFÖLDI SZILÁRD ELŐADÁSÁBAN, BOROS ERZSÉBET NÉPDALÉNEKES KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL

Két művész, egy költő. Petőfi versek és dalok harmóniában követik majd egymást egy különleges, erre az eseményre tervezett előadásban. A művészek ez idáig nem szerepeltek még együtt, ezért a produkciójuk egyedi és megismételhetetlen lesz! Bánföldi Szilárd hivatását tekintve magyar színész. A Kaposvári Egyetem színművész szakán Eperjes Károly és Spindler Béla osztályában végzett. Szakdolgozatában az átélés művészetét tanulmányozta, nem meglepő hát, ha hozzánk Petőfi szerepében érkezik.

Boros Erzsébet népdalénekes, kézművességet oktató népművész, óvónő, közösségépítő. Az első népdalversenyén 1995-ben vett részt Szamosújváron, ahol első díjat nyert és röviddel ezután a Kaláka néptáncegyüttes énekese lett. Erzsébet, mint református lelkészfeleség és mint csombordi kántor, felelősségének és kötelességének érzi a rábízott jövő generációjának, a magyar nemzet jövőjének építését.