Küldetésünk

A Duna Nap mottója:

Összetartozunk

A közszolgálati média legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy őrizze a külhoni magyarság szellemi örökségét, bemutassa történelmi, kulturális értékeit, és megismertesse azt a Kárpát-medencében és a világ más szegleteiben élő nemzettársainkkal. A Duna Médiaszolgáltató küldetése a magyar kultúra, nemzeti identitás és anyanyelv megőrzésének elősegítése, az anyaországgal való szellemi kapcsolattartás biztosítása, a nemzeti egység tudatának erősítése. Ennek jegyében nyitottuk meg 2014 júniusában a Duna-Házat Torockón. A Duna-Ház mára a magyar kultúra és a magyar közszolgálati média elismert, küldetését betöltő helyi központjává vált.
Az Országgyűlés 2010-ben döntött úgy, hogy június negyedike a Nemzeti Összetartozás Napja legyen, kinyilvánítva ezzel, hogy „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság”.
A 2014 óta megrendezésre kerülő Duna Napot, a nagyszabású kulturális programsorozatot, a Nemzeti Összetartozás Napjához közeli hétvégén rendezi meg a Duna Médiaszolgáltató az Europa Nostra-díjas székelyföldi Torockón. A Duna Nap célja, hogy a magyarlakta vidékekről érkező művészek előadásaival, koncertjeivel, kicsiknek és nagyoknak szóló programjaival, erősítse a nemzeti összetartozás érzését. Az anyaországból, Délvidékről, Őrvidékről, Felvidékről, Kárpátaljáról, és Erdélyből érkező fellépőknek köszönhetően a Duna Nap látogatói egyúttal részesei lehetnek az ősi kultúra, a hagyomány és a modern világ találkozásának.

Torockó

„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!” /Sebő Ferenc/

A fenti idézet jut eszünkbe, ha eltöltünk pár napot Erdély egyik legszebb falujában, az Europa Nostra-díjas és a világörökségi címre is méltán pályázó Torockón.

Az egykori bányászváros a Székelykő hármas csúcsa és az Ordaskő völgyében fekszik. Nemcsak élő néphagyományainak, hanem természeti adottságainak is köszönheti, hogy az erdélyi faluturizmus központjává vált. A mondás szerint Torockón kétszer kel fel a nap. Először, ahogy szokott, pitymallatkor tűnik elő a horizonton, majd eltűnik a Székelykő mögé, hogy pár pillanat múlva ismét megörvendeztesse a bámészkodót a napfelkelte szépségével és immár a hegy mögül bújjon elő.

Ez a magyarlakta szép falu ad otthont évről évre a Duna Napnak, hogy erdélyi helyszínen, határokon átívelő szervezésben együtt ünnepelhessük nemzeti egységünket.