Kiállítás

2023. június 1-4.

Kiállítás

A Duna Nap elmaradhatatlan kulturális programja a nemzeti összetartozásunkat jelképező kiállítás. A kiállítások sorát 2017-ben a labdarúgás-történeti „Jó estét, jó szurkolást” című tárlat nyitotta, amely a magyar foci nagyjainak – Puskás Ferenc, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő – relikviáit mutatta be. Ezt követte a „Hogy volt?!“ pillanatképek a magyar közmédia történetéből című tárlat, amely a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda múltját mutatta be számos emblematikus mozzanat és médiatörténeti kuriózum megjelenítésével.
A szabadtéri molinókon megjelentek már az erdélyi szellemi élet kimagasló egyéniségei, évszázadokat átívelve tisztelgett az összeállítás erdélyi magyar költők előtt, de Orbán Balázs legismertebb művét, a Székelyföld leírását is rendhagyó módon dolgozta fel.
Megjelentek az installációkon a koronázási ékszerek, a magyar állam nemzeti ereklyéi, a mindenkori államhatalom szimbólumai, a legfőbb koronázási jelvények és azok története, különleges módon kerültek bemutatásra történelmi nagyjaink gondolatai, egy-egy ismert város, helység archív képével.
2023-ban a Hazajárók, magyarok a Kárpát-medencében című fotókiállítással készül a közmédia, amelynek keretén belül képeken jelenik meg a magyarok épített és természeti örökségei.

2023. június 1-4.

Petőfi-busz

A kiállítás címét adó mottó „Átröpűlök hosszában hazámon” Petőfi Sándor Dalaim című versének részlete, amely utal a tárlat különlegességére is. A kiállítás képzeletbeli utazásra hív: 1845-ben Petőfi a „változó szerencse szekerén” ülve felidézi múltjának meghatározó állomásait, és fürkészi jövőjét. A tárlat olyan meghatározó döntéseket mutat be, mint például a társadalmi mobilitás, az életpálya megválasztása, a közéleti szerepvállalás, az irodalmi élet szervezése vagy éppen a családalapítás.