Kincső Néptáncegyüttes

2024. június 1. 15:30

Pódiumszínpad

Kincső Néptáncegyüttes / DUNA NAPOK 2024 Május 31.- Június 2.

Együttesük neve magában rejti, amit a néphagyományról, mint közös kincsről gondolnak: KINCS Ő : számukra kincset jelentő. Minden fellépésükön ennek a csodálatos néptánc kincsnek adóznak. Ez a kimeríthetetlen gazdag néphagyomány teszi lehetővé számukra a folyamatos megújulást, előadásaik sokszínűségét. A magyar néptánc gazdag tárházát, táji változatait avatott koreográfusok segítségével állítják színpadra. Mert ha egyszer valaki táncra kél egy ilyen szeretetteljes közegben, ott megtörténik a csoda, amely egész életére hatással van. Egyedülálló eredménye e táncműhelynek még anyaországi viszonylatban is, hogy 12 hivatásos táncművészt nevelt ki az elmúlt 29 év alatt., akik az Ifjú Szivek, a Magyar Állami Népi Együttes, a Fitos Dezső Társulat művészei illetve a legnagyobb létszámban /6-an/ a Magyar Nemzeti Táncegyüttes hivatásos táncművészei.

A táncosok és zenészek kiemelt nívódíjakkal, aranysarkantyús és aranysávos helyezésekkel rendelkeznek. Aranysávos minősítést nyertek el a szlovák Gyermekcsoportok Országos Minősítő Versenyén. A Táncfórum rendezte Eszterlánc Országos Minősítő Versenyén háromszoros aranysáv után egyedüliként a Felvidéken Kiemelt aranysávval büszkélkedhet a táncegyüttes, melynek táncosai bekapcsolódtak a Fölszállott a Páva versengésbe is. A Szlovákiai Magyar Felnőtt Néptánc együttesek Minősítő Versenyén aranysávval tüntették ki a csoportot, a Koreográfiák Országos Versenyén Liptószentmiklóson szintén aranysávos minősítésben részesültek, a verseny kiemelt országos győztesei lettek. A Kiválóan minősült együttes a Budapesten megrendezésre kerülő Ifjúsági és Gyermek Néptánc Antológián is szerepelt két alkalommal.

 

A Kincső művészeti vezetője Juhász Sándor, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncművésze. A csoportot önálló zenekaruk, a Gereben kíséri Szabó Mátyás prímás vezetésével.