Pilvax udvar

2023. JÚNIUS 3. SZOMBAT

A Pilvax udvar az irodalom, a kultúra szerelmeseinek kínál érdekes beszélgetéseket, előadásokat, de azoknak is kikapcsolódást kínál, akik a fesztivál pezsgésében csak megpihennének egy kicsit. A Pilvax udvar ihletője Petőfi Sándor, a magyar irodalom egyik legismertebb költője, akinek bicentenáriumát ünnepeljük.

10:30

SZENDREY JÚLIA ÉS PETŐFI SÁNDOR SZERELMI SZABADSÁGHARCA

Dr. GYIMESI EMESE ELŐADÁSA

Miért utazott Nagykárolyba 1846 szeptemberében Petőfi Sándor és miért tartózkodott ott Szendrey Júlia? Hogyan pillantották meg egymást először? Milyen kihívásokkal kellett szembenézniük házasságkötésük előtt? Hogyan formálták egymás ízlését? A szerelem érzéséről mindketten sokat írtak, kapcsolatukat mindketten szerelmi szabadságharcnak élték meg, és ebbe publikációikon keresztül kortársaikat is beavatták. Az előadás a korabeli sajtó reakcióin és személyes dokumentumokon keresztül gondolja végig szabadság és szerelem, nyilvánosság és magánszféra korabeli viszonyát.

11:30

Kávészünet – zenei összeállítás pihenéshez, lazításhoz, az Ízek utcájában vásárolt finomságok elfogyasztásához

12:00

KIFORDULÁS - EGYSZEMÉLYES EPOSZPARÓDIA A HELYSÉG KALAPÁCSA NYOMÁN

MOLNÁR BENCE ELŐADÁSA

„Az előadással nem szeretnék mást, csak játszani. Játszani egy történet elmesélésével, a történet szereplőinek megformálásával, majd karaktereik megváltoztatásával, és ezáltal a történet, majd végül a szöveg kifordításával. Játék a nézőkkel, a hogyannal, a miérttel… Ehhez a karakterjátékhoz, mely egy személyben jelenít meg minden karaktert különböző kalapokba bújva, virtuóz nyelvi lehetőséget kínál Petőfi eposz-paródiája. Mert úgy gondolom, ahogy felnövünk, sokszor elfelejtjük, s elveszítjük az egyszerű játék örömét” – vallotta Molnár Bence.

14:00

„Mi a szerelem?” – kerekasztal-beszélgetés

Petőfi Sándor borongós hangvételű versében feltett kérdésre keresi a választ Dr. Gyimesi Emese, Dr. Kucserka Zsófia, Dr. Rózsafalvi Zsuzsanna, Dr. Kovács Sándor.

Mit jelentett a szerelem Petőfi Sándor korában? Mit jelentett, hogyan élte meg a szerelmet Szendrey Júlia, Petőfi Sándor, vagy a jó barát Jókai Mór, aki szintén számtalan műve központi témájául választotta a szerelmi kapcsolatokat? Mit jelent a szerelem napjainkban? Más szemmel látták-e az 1800-as években, máshogy látták-e szülők, nagyszülők, és másként látják, élik-e meg a gyermekek? Mit mond az egyházi tanítás, hogyan lehet a szerelem örök?